Přeskočit na obsah

Po stopách minulosti 2024

9. května 2024 se mohli naši deváťáci díky podpoře statutárního města Ostrava, zúčastnit pod hlavičkou školního žákovského parlamentu, poznávací exkurze za hranice naší vlasti. Organizaci celé exkurze měli pod taktovkou paní zástupkyně Zdeňka Burová , Ivo Bernát, Radana Mikulenková a paní učitelka Anna Burová.

První část exkurze, ta slunná probíhala v Krakově. Krakov je historická rezidence polských králů s hradem Wawel a katedrálou, sídlo starobylé univerzity a arcibiskupství. Toto královské město je druhé nejlidnatější město v Polsku, do kterého každoročně míří množství turistů s cílem projít se centrem města zapsaným na seznamu UNESCO, pokochat se historickými památkami a koupit si typické polské suvenýry v Sukiennici či ochutnat místní preclík ze stánků. Ani my jsme nebyli jiní a prostě si to užívali a zároveň poznávali.

V Krakově, v nejnavštěvovanějším městě Polska, si chvílemi připadáte jako ve Vídni či Florencii. Čas se zde tráví opravdu příjemně – historické centrum je plné památek a přitom není příliš rozlehlé. Od vstupu do středu města Floriánskou bránou se dá celkem pohodlně dojít pěšky až k Wawelskému návrší za pár desítek minut. Celá prohlídka historického jádra města byla o to více poutavější, jelikož ji neustále prošpikovával historickými perlami náš milý průvodce, pan Petr Tyleček.

Druhá část exkurze, ta stinná část minulosti, se odehrála v Osvětimi a Březince, přesněji v Státním muzeu Auschwitz-Birkenau. Toto místo zprostředkovalo žákům jedinečný a silný emotivní zážitek, na který snad nikdy nezapomenou. Stejně jako na citát amerického filosofa George Santayany „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“, který žáky „uvítal“ nad vchodem jednoho z bloků Osvětimského tábora smrti