Přeskočit na obsah

Minibeasts aneb ochutnáváme hmyz

V rámci poněkud neobvyklé hodiny angličtiny se žáci 6.A pustili do zkoumání tématu, které by mnohé mohlo překvapit – „Can we eat insects?“ (Můžeme jíst hmyz?). Jednou z nejzajímavějších a nejživějších částí této hodiny bylo ochutnávání hmyzích pochoutek.

Představte si to – na stole před nimi se nacházely tácky s cvrččími chipsy a kousek dál menší nádoby s cvrčky v chilli. Na první pohled to mohlo působit trochu děsivě, ale žáci se do toho pustili s nadšením a otevřenou myslí.

Někteří z nich byli zpočátku zdrženliví, ale jakmile viděli své spolužáky, jak se s chutí pustili do ochutnávání, rozhodli se, že to zkusí také.

Jeden z úkolů, který následoval po ochutnávce, byl poněkud provokativní: „Jaký hmyz byste jedli, pokud by nebyla na světě žádná jiná potrava?“ V průzkumu jednoznačně zvítězili cvrčci.

Závěrem hodiny bylo pozoruhodné zjištění, že většina žáků nahlíží na možnost konzumace hmyzu v rámci naší potravinové budoucnosti s otevřenou myslí. Ačkoli to pro mnohé z nich bylo nové a poněkud nezvyklé, zjistili, že chutný a vyvážený jídelníček může mít mnoho podob a forem, a hmyz by mohl být jednou z nich.

Tato hodina nejenže rozšířila obzory žáků a otevřela jim oči ohledně potravinových možností, ale také je povzbudila k tomu, aby se nebojácně pustili do objevování nových věcí a zkoumání světa kolem sebe. A kdo ví, možná se někteří z nich stanou budoucími šéfkuchaři nebo výzkumníky v oblasti potravinového průmyslu, kteří povedou revoluci v tom, co považujeme za jídlo!