Přeskočit na obsah

ANGLIE 2024

Fotogalerie ze zájezdu: ZDE

Snad všichni účastníci zájezdu se vrhli do tohoto dobrodružství s velkým očekáváním a nadšením.

Po úmorné cestě autobusem byla pro mnohé zážitkem přeprava trajektem, která trvala pouhé tři čtvrtě hodiny, ale je to druh cestování, který není moc obvyklý a nemáte moc příležitostí si ho vyzkoušet a takto obohatit svou cestovatelskou zkušenost.

V devět hodin ráno jsme dorazili na místo určení, na naši první cestovatelskou zastávku – do Londýna. Naše první kroky mířily na místo známé jako Greenwich s vyznačeným Nultým poledníkem. Je to zvláštní pocit stát jednou nohou na východní a druhou nohou na západní polokouli. Je to takový osudový okamžik.

Procházeli jsme nádherným parkem, obdivovali jsme Old Royal Observatory a vychutnávali jsme si výhledy na starý i moderní Londýn, plný mrakodrapů a skla.

Myslím, že všechny překvapila zdejší čistota, styl a jedinečnost, která na nás dýchala na každém rohu, a to nejen první den.

Přesunuli jsme se k National Maritime Museum, nalodili jsme se na legendární čajový klipr a… tuto úchvatnou plavbu v rytmu jemného houpání vln a v ukolébavce zvuků motorů… mnozí usnuli a probudili se až na místě vylodění u London Eye, poblíž Tower Bridge.

Asi by nás nemělo překvapit typické anglické počasí, ale překvapivě překvapilo, zvláště naše „neanglické“ deštníky. Prudký vítr a déšť nás přepadl na mostě, na cestě k Houses of Parliament a Big Benu. Mokří od hlavy až k patě jsme hledali útočiště pod Big Benem. Naštěstí bylo poblíž metro. A pomocí metra jsme se přesunuli na místo, kde svítilo sluníčko, krásně to hřálo a všechny škody byly spolehlivě napraveny – a odpařeny. Poté jsme zamířili k branám Buckingham Palace – král tam nebyl – škoda, ale bylo krásné počasí a veverky v parku nám tuto bolestnou ztrátu nahradily svou veselostí. Odtamtud jsme zamířili přes Trafalgar Square na Leicester Square, známý svou jedinečnou částí – Chinatown, nicméně obchody s Legem a s M&M byly pro mnohé asi lákavější.

Pak už jsme se naprosto vyčerpaní těšili na setkání s našimi hostitelskými rodinami, na klidné večeře u stolu, na příjemnou sprchu, čisté pyžamo a sladké sny. Možná se našli i tací, kteří usnuli dříve, než se jim hlava dotkla polštáře.

Druhý den nám počasí Apríla a šílené počasí nahradil výlet k Seven Sisters a do Brightonu. Opět nás ohromily nepředstavitelně krásné výhledy v blízkosti nejvyššího křídového útesu, divoký příboj, stoický maják a centimetr vysoký trávníček jako samet. Pravda, někteří z nás měli s těmito výhledy trochu problémy. Následovala návštěva v lázeňském městě Brightonu, kde hrozil úpal nebo otrava sladkostmi, ale všichni jsme to ustáli. Užili jsme si uklidňující návštěvu v Sea Life Brighton. Krásně nasvícená akvária s tlumenou hudbou a tajemnou atmosférou nás vtáhla do napínavých dějů, které se v obrovských akváriích plných roztodivných tvorů odehrávaly. Někoho uhranuli děsiví žraloci plující nad hlavou, někoho fascinovaly něžné tanečky medúz a jiné zase bavilo si sáhnout na hvězdice. Brighton Palace Pier je molo se zábavním centrem a i zde si každý užil svoje a nebo v klidu na úchvatné pláži. Došlo i na dramata a slzy, když se místní rackové, kteří si všimli věcí neznalých turistů, pustili do lovu pochoutek bezbranných žáků.

Notně unavení jsme se večer vrátili k hostitelským rodinám a povídali si v cizím jazyce.

Nastal poslední den a rozloučení s Londýnem – toto rozloučení začalo v Shaekspeareově Globe Theatre – celou prohlídku jsme měli s milým rodilým Angličanem – a bylo to vtipné a poučné, ale neptejte se, které informace nás zaujaly nejvíce. Pak jsme navštívili Millenium Bridge, nádraží Victoria Station s nástupištěm 9 a 3/4 King’s Cross, obchody se suvenýry Harryho Pottera, katedrálu sv. Pavla, Nothing Hill a jedinečnou Oxford Street, kde jsme si dopřáli nákupní horečku, a to muselo celý náš výlet zakončit.

Tak zase příště 😉

Štítky: