Přeskočit na obsah

Soutěž „Kanárek v dole“

Žáci 7.B se zúčastnili soutěže „Kanárek v dole“, kterou pořádal městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz a jejímž výstupem bylo výtvarné zpracování tematiky hornictví ve vztahu s harckými kanárky. Záměrem soutěže bylo přiblížit zašlou historii harckých kanárků mladším generacím a připomenout zároveň jejich význam. Kanárci byli neodmyslitelnými pomocníky v důlních šachtách, kde ve své době tito malí opeřenci zachraňovali životy horníků. Jejich důležitá úloha spočívala v citlivé reakci na přítomnost důlních plynů, v případě nebezpečí harčtí kanárci buď divoce poletovali v klecích a naráželi do jejich stěn, nebo na bidýlku seděli se svěšenou hlavou až upadli. V těchto případech věděli horníci, že něco není v pořádku a dali se bezprostředně na útěk. Proto v dávných dobách k základní výbavě horníka neodmyslitelně patřila klícka s drobným žlutým kanárem.

7.B soutěžila v pěti týmech, které téma uchopily různými způsoby – tvořili komiksy, myšlenkové mapy, básně, sbíraly příběhy dědečků-horníků, nebo se inspirovali skutečnými událostmi. Nakonec se v konkurenci všech škol našeho obvodu na 3. místě umístila skupinka ve složení Pavel Stoppani, Matěj Maceček, Ondřej Karch, Štěpán Josef Polášek, Yevhenii Petrychuk a Lukáš Jalůvka.

Porota byla ze všech děl nadšená a v září se v galerii radnice MOaP (na ochoze v 1. patře) uskuteční výstava věnovaná všem odevzdaným dílům. Vernisáž proběhne 8. září od 18 hod. a rovněž zde bude oficiální vyhlášení výsledků a předání poukazů.

Štítky: