Přeskočit na obsah

Živá historie: Vinohradská synagoga

  • Nezařazené
  • Ivo Bernát 

Díky smlouvě o partnerství naší školy s Multikulturním centrem Praha se mohla 10. 5. 2022 uskutečnit první cesta našich deváťáků do Prahy, kde si vyzkoušeli výuku v terénu za použití digitálních a multimediálních technologií. S podporou paní učitelky třídní se tak třída 9.A vydala vstříc zajímavému školnímu dni, který si zasloužili i díky tomu, že v hodinách dějepisu příkladně pracovali s mnoha aktivitami v rámci projektu „Dějiny, společnost a kultura 20. století v digitálních zdrojích knihovny MKC Praha“.

Hodina seznámila žáky s historií bývalé vinohradské synagogy za využití jednoduchých možností práce s veřejným prostorem. Na historii synagogy na Vinohradech jsme mohli ilustrovat osudy nejen pražských Židů, ale židovstva v celé střední Evropě ve 20. století. Po zrovnoprávnění Židů v českých zemích v polovině 19. století, které mimo jiné znamenalo možnost svobodného stěhování, se centrem pražských Židů staly Vinohrady (tehdy samostatné město Královské Vinohrady). Potvrzením nového postavení Židů se stal vznik nové synagogy v roce 1896. Reformní synagoga v tehdy módním maurském stylu byla ve své době jedna z největších na světě.
Židovské komunitě sloužila až do nacistické okupace, za války zde byl sklad zabaveného židovského majetku. Budova vyhořela paradoxně po spojeneckém náletu na Prahu 14. 2. 1945. Poškozená budova byla stržena v roce 1951. Nejen, že předválečná židovská komunita na Vinohradech byla zničena, zároveň ani nový komunistický režim nepodporoval zachování její památky.
Příběh vinohradské synagogy se žáci dozvídali postupně z různých historických pramenů – mapy, fotografie, pamětní deska. Informace poté zpracovali do digitálních pracovních listů a následně i formou mediálního výstupu, ale to už můžete posoudit v dalším článku.

Cíl hodiny z hlediska oborové úrovně:
○ Žák je schopen popsat historii vinohradské synagogy v Praze, je schopen na obecné úrovni propojit politické a společenské dění v Československu a v Evropě na konci první poloviny 20. století s osudem synagogy.
○ Žák umí propojit získané informace s vědomostmi o české historii.

I učitel se našel 🙂

Cíl hodiny z hlediska kompetenční úrovně:
○ Žák umí pracovat s různými typy dobových materiálů (mapový, textový, vizuální).
○ Žák umí získané vědomosti kreativně zpracovat a užít různých technických i dramaturgických nástrojů.